گروه ابوذر

*غرفه معرفی گروه ابوذر؛ جمعی از جوانان متدین نهاوندی که با برگزاری جلسات مذهبی و قرائت قرآن به مبارزه با رژیم پهلوی پرداختند و سرانجام به دستور شاه اعدام شدند

****

گروه ابوذر

اجرای حکم اعدام به فرمان محمّدرضا شاه!

از شرف عرض پیشگاه شاهانه گذشت: فرجام‌خواهی محکومین را تصویب نفرمودند و مقرّر فرمودند حکم اجرا شود

نهضت امام خمینی (ره) در آغازین سال‌های دهه‌ی 1340 ش، برای تمامی کسانی که دل در گرو دین مقدّس اسلام داشتند، شروعی دوباره در جریان مبارزه بود. هر چند این نهضت در آغاز راه با کشتار خونین مردم مسلمان و انقلابی در 15 خرداد 1342 ش، مواجه گردید و پس از چندی، در آبان ماه سال 1343 ش، رهبر انقلاب اسلامی را در تبعید دید؛ ولی همین مقدار کافی بود تا جوانان مذهبی، به تشکّل‌های فرهنگی، دینی روی آورند.

بدیهی بود که در این موقع، رژیم شاهنشاهی پهلوی خود را در اوج قدرت می دانست و در سایه‌ی همین باور بود که اختناق، فساد اجتماعی و احساس بی هویّتی در جامعه موج می‌زد.

در این شرایط، که مبارزه با رژیم شاهنشاهی پهلوی، اقدامی اجتناب ناپذیر بود و به یکی از اهدافِ اصلی جوانان متدیّن و مبارز در سراسر کشور تبدیل شده بود؛ در شهرستان نهاوند، عدّه‌ای از جوانان به سمت و سویِ ایجاد تشکّلی فرهنگی سوق یافتند. این اقدام، تحت تأثیر حضور حجّت الاسلام و المسلمین فاکر (ره) در نهاوند و سخنرانی‌های انقلابی ایشان و همراه با تلاش‌های تربیتی و آموزشی آقای محمّد طالبیان و گسترش جلسات قراءت قرآن و انجمن‌های ضدّ بهایی آغاز شد و سرانجام در سال 1350 ش جوانانی که از اعضای این جلسات بوده و تعدادی از آنان دانش آموزان دبیرستان کوروش کبیر نهاوند بودند، اقدام به تشکیل گروه انقلابی ابوذر کردند.

فعالیّت‌های سیاسی – مذهبی این گروه با تنظیم برنامه‌ی 15 مادّه‌ای به عنوان اساسنامه‌ی عملی به شرح ذیل آغاز شد:

1 – خواندن نمازهاي يوميّه در اوّل وقت.

2- نمازها به جماعت خوانده شود.

3 – هر روز صبح يك ساعت قرآن خوانده شود.

4 – يك ساعت فكر در روز.

5 – دو ساعت مطالعه‌ی خارجي [غیر درسی] در روز.

6 – هر هفته حتماً يك‌بار كوهنوردي.

7 – هر روز 45 دقيقه ورزش.

8 – در هر شرايطي به افراد نيازمند كمك كنيم.

9 – نماز شب ترك نشود.

10 – كسي از كار گروه با خبر نگردد.

11 – هرگز دروغ نگوييم.

12 – صداقت كامل نسبت به هم‌رزمان خصوصاً به عامّه‌ی مردم.

13 – اعمال روزانه،‌ شب‌ها حسابرسي شود و از گناهان استغفار كنيم و از نيكي‌ها شكرگزاري.

14 – به درس‌هاي دبيرستان خوب برسيم.

15 – نسبت به همه، حتّي حيوانات، نيكوكار باشيم.

سرانجام در سی‌ام تیر ماه 1352 سه نفر از کادر مرکزی گروه که جهت ملاقات با آیت‌الله ربّانی شیرازی به قم رفته بودند، پس از درگیری با گشتي‌هاي شهرباني، دستگیر و به دنبال آن ساير افراد نيز شناسايي و يكي پس از ديگري دستگير مي‌شوند.

افراد دستگیر شده پس از شکنجه‌های بسیار توسّط مأمورین بی‌رحم کمیته‌ی مشترک ضدّ خرابکاری (ساواک – شهربانی)، در بیدادگاه نظامی رژیم پهلوی محاکمه و شش نفر از اعضای گروه به اعدام و سایر افراد (ولي‌الله كشفي، محمّد طالبيان، حجّت‌الله آورزماني و عليرضا كرمعلي) به حبس‌های طولانی محکوم شدند.

افراد اعدام شده عبارتند از:

  • عبادالله خدارحمي 24 ساله
  • بهمن منشط 19 ساله
  • حجت‌الله عبدلي 19 ساله
  • ماشاءالله سيف 20 ساله
  • روح‌الله سيف 20 ساله
  • ولي الله سيف 19 ساله

حکم اعدام اعضای گروه ابوذر با عدم قبول فرجام‌خواهی توسّط شاه و دستور مستقیم وی در سحرگاه سي‌ام بهمن 1352 در ميدان چيتگر تهران به اجرا درآمد. باقی اعضا که محکوم به حبس شده بودند با پیروزی انقلاب اسلامی از زندان آزاد شدند.

لازم به ذکر است معلّم گروه، محمّد طالبیان پس از پیروزی انقلاب اسلامی و در جبهه‌های نبرد به فیض شهادت نائل آمد

.